Czy po zmianie stanowiska trzeba ponownie odbyć szkolenie BHP?

Aktualizacja: 2 listopada 2026 r.

Czy po zmianie stanowiska trzeba ponownie odbyć szkolenie BHP?

Nie zawsze trzeba powtarzać całe szkolenie BHP. Pracownik przenoszony na stanowisko robotnicze albo inne stanowisko, na którym występują czynniki szkodliwe, uciążliwe lub niebezpieczne, powinien przed rozpoczęciem pracy odbyć instruktaż stanowiskowy.

Szkolenie okresowe ocenia się osobno — trzeba sprawdzić, czy jest aktualne i czy jego program obejmuje zagadnienia wymagane na nowym stanowisku. Znaczenie mają rzeczywiste zadania i zagrożenia, a nie wyłącznie nazwa stanowiska.

Zmiana stanowiska, zakresu obowiązków albo warunków pracy może wiązać się z nowymi zagrożeniami. Pracodawca powinien więc ustalić, czy pracownik potrzebuje instruktażu stanowiskowego, dodatkowych informacji lub szkolenia okresowego dostosowanego do nowych zadań.

1. Czy po zmianie stanowiska trzeba ponownie odbyć szkolenie BHP?

Sama zmiana nazwy stanowiska nie oznacza automatycznie konieczności powtórzenia całego szkolenia BHP. Trzeba ustalić, czy zmieniły się wykonywane czynności, warunki pracy, wyposażenie stanowiska albo zagrożenia, na które narażony jest pracownik.

Warto rozdzielić dwie kwestie: instruktaż stanowiskowy przygotowuje do bezpiecznej pracy na konkretnym stanowisku, natomiast szkolenie okresowe aktualizuje i utrwala wiedzę z zakresu BHP. Zmiana stanowiska może powodować obowiązek jednego z nich, obu albo — zależnie od okoliczności — przekazania pracownikowi odpowiednich informacji i instrukcji.

Ważne: nie należy podejmować decyzji wyłącznie na podstawie nazwy stanowiska w umowie lub strukturze firmy. Liczą się faktyczne zadania pracownika oraz warunki, w jakich będzie wykonywał pracę.

2. Kiedy potrzebny jest instruktaż stanowiskowy?

Zgodnie z § 11 rozporządzenia w sprawie szkolenia w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy instruktaż stanowiskowy przeprowadza się przed dopuszczeniem pracownika do pracy między innymi wtedy, gdy:

  • pracownik jest zatrudniany na stanowisku robotniczym;
  • na stanowisku występuje narażenie na czynniki szkodliwe dla zdrowia, uciążliwe lub niebezpieczne;
  • pracownik jest przenoszony na stanowisko należące do jednej z powyższych kategorii;
  • pracownik wykonuje pracę na kilku stanowiskach objętych obowiązkiem instruktażu — wówczas instruktaż powinien odbyć na każdym z nich.

Instruktaż powinien zapoznać pracownika z czynnikami środowiska pracy, ryzykiem zawodowym, środkami ochrony oraz bezpiecznymi metodami wykonywania pracy. Kończy się sprawdzianem wiedzy i umiejętności, który stanowi podstawę dopuszczenia pracownika do pracy na danym stanowisku.

3. Co w przypadku zmiany obowiązków lub warunków pracy?

Instruktaż stanowiskowy może być potrzebny także wtedy, gdy formalna nazwa stanowiska się nie zmienia, ale zmieniają się warunki techniczno- organizacyjne pracy. Rozporządzenie wskazuje w szczególności na zmianę procesu technologicznego lub organizacji stanowiska, zastosowanie nowych substancji, a także wprowadzenie nowych lub zmienionych narzędzi, maszyn i urządzeń.

Zakres i czas instruktażu dostosowuje się do rodzaju oraz skali zmian. Pracownik powinien zostać przygotowany do bezpiecznej pracy w nowych warunkach przed rozpoczęciem wykonywania zmienionych zadań.

Przykład: pracownik nadal ma stanowisko „magazynier”, ale zaczyna obsługiwać inną maszynę lub otrzymuje nowe obowiązki przy przyjmowaniu towaru. Pracodawca powinien ocenić nowe zagrożenia i zapewnić instruktaż odpowiedni do zmienionych warunków.

4. Czy po zmianie stanowiska trzeba powtórzyć szkolenie okresowe?

Nie w każdym przypadku. Zmiana stanowiska nie powoduje automatycznie obowiązku ponownego odbycia szkolenia okresowego, ale pracodawca powinien sprawdzić:

  • czy dotychczasowe szkolenie jest nadal aktualne;
  • do jakiej grupy stanowisk należy nowa praca;
  • czy program odbytego szkolenia obejmował zagadnienia wymagane na nowym stanowisku;
  • czy z charakteru pracy lub oceny ryzyka nie wynika potrzeba dodatkowego szkolenia.

Rozporządzenie przewiduje możliwość zwolnienia z kolejnego szkolenia okresowego, jeżeli pracownik odbył w wymaganym okresie szkolenie dla innej grupy stanowisk, a jego program uwzględniał zakres tematyczny wymagany na nowym stanowisku. Samo posiadanie zaświadczenia nie zawsze wystarczy — należy sprawdzić także program szkolenia i jego zgodność z nowymi obowiązkami.

Sytuacja Co powinien sprawdzić pracodawca?
Zmieniła się tylko nazwa stanowiska Czy zmieniły się zadania, warunki pracy lub zagrożenia. Sama zmiana nazwy nie oznacza automatycznie powtórzenia szkolenia.
Pracownik przechodzi na stanowisko robotnicze Instruktaż stanowiskowy przed dopuszczeniem do pracy oraz aktualność szkolenia okresowego właściwego dla nowej grupy.
Pracownik przechodzi na inne stanowisko z narażeniami Czy stanowisko podlega obowiązkowi instruktażu oraz czy pracownik zna nowe zagrożenia i zasady bezpiecznej pracy.
Zmieniły się maszyny, substancje lub organizacja pracy Czy potrzebny jest instruktaż przygotowujący do bezpiecznej pracy w zmienionych warunkach.
Zmieniła się grupa stanowisk dla szkolenia okresowego Czy posiadane szkolenie jest aktualne i czy jego program obejmuje tematykę wymaganą na nowym stanowisku.

5. A co ze zmianą stanowiska biurowego?

Pracownik przechodzący z jednego stanowiska biurowego na inne nie musi automatycznie powtarzać całego szkolenia BHP. Pracodawca powinien jednak sprawdzić, czy zmieniają się zadania, wyposażenie, organizacja pracy lub zagrożenia.

Formalny instruktaż stanowiskowy wymagany przez § 11 rozporządzenia dotyczy stanowisk robotniczych oraz innych stanowisk, na których występuje narażenie na czynniki szkodliwe, uciążliwe lub niebezpieczne. Niezależnie od tego pracodawca ma obowiązek zaznajamiać pracownika z zasadami BHP dotyczącymi wykonywanej pracy oraz przekazywać mu potrzebne instrukcje i wskazówki.

6. Przykłady z praktyki

Przeniesienie z biura do magazynu

Jeśli pracownik zaczyna wykonywać zadania na stanowisku robotniczym lub stanowisku z czynnikami szkodliwymi, uciążliwymi albo niebezpiecznymi, instruktaż stanowiskowy powinien odbyć przed rozpoczęciem pracy. Trzeba również sprawdzić szkolenie okresowe właściwe dla nowej grupy stanowisk.

Zmiana stanowiska na inne biurowe

Sama zmiana nazwy stanowiska nie przesądza o konieczności powtórzenia szkolenia. Pracodawca powinien ocenić, czy nowe obowiązki lub warunki wymagają przekazania dodatkowych informacji i instrukcji.

Nowa maszyna na dotychczasowym stanowisku

Nawet bez zmiany nazwy stanowiska nowe lub zmienione urządzenie może oznaczać zmianę warunków pracy. Pracownik powinien zostać przygotowany do bezpiecznego wykonywania zadań z jego użyciem.

Pracownik zaczyna wykonywać zadania na kilku stanowiskach

Jeżeli są to stanowiska objęte obowiązkiem instruktażu stanowiskowego, pracownik powinien odbyć instruktaż na każdym z nich. Trzeba też omówić właściwe dla danego miejsca zagrożenia i zasady bezpiecznej pracy.

7. Obowiązki pracodawcy i dokumentowanie

Przy zmianie stanowiska lub zakresu obowiązków pracodawca powinien:

  1. ustalić, jakie zadania będzie wykonywał pracownik;
  2. sprawdzić, czy zmieniają się warunki pracy i występujące zagrożenia;
  3. ustalić, czy wymagany jest instruktaż stanowiskowy;
  4. zweryfikować aktualność i zakres szkolenia okresowego;
  5. przekazać pracownikowi potrzebne informacje, instrukcje i zasady bezpiecznej pracy;
  6. udokumentować wymagane szkolenie oraz dopuszczenie pracownika do pracy.

Potwierdzenie odbycia instruktażu stanowiskowego i dopuszczenia pracownika do pracy dokumentuje się w karcie szkolenia wstępnego. Przepisy pozwalają na potwierdzenie w postaci papierowej lub elektronicznej; dokumentację przechowuje się w aktach osobowych pracownika.

Pamiętaj: pracownika nie należy dopuszczać do nowych zadań, jeśli nie ma wymaganej wiedzy i umiejętności z zakresu BHP potrzebnych do ich bezpiecznego wykonywania.

8. Najczęściej zadawane pytania – FAQ

Czy po każdej zmianie stanowiska trzeba odbyć instruktaż stanowiskowy?

Nie po każdej. Obowiązek dotyczy w szczególności stanowisk robotniczych oraz innych stanowisk, na których występuje narażenie na czynniki szkodliwe dla zdrowia, uciążliwe lub niebezpieczne. Pracodawca powinien ocenić rzeczywiste zadania i warunki pracy.

Czy wystarczy zmienić nazwę stanowiska w dokumentach?

Sama zmiana nazwy stanowiska nie przesądza o obowiązku szkolenia. Jeśli jednak zmieniają się zadania, warunki pracy lub zagrożenia, pracodawca powinien zapewnić pracownikowi odpowiednie przygotowanie, instrukcje lub szkolenie.

Czy aktualne szkolenie okresowe zwalnia z instruktażu stanowiskowego?

Nie. Szkolenie okresowe i instruktaż stanowiskowy mają inne cele. Aktualne szkolenie okresowe nie zastępuje instruktażu stanowiskowego, jeżeli ten jest wymagany dla nowego stanowiska.

Czy trzeba powtórzyć szkolenie okresowe po zmianie stanowiska?

Nie zawsze. Należy sprawdzić aktualność szkolenia i to, czy jego program obejmuje tematykę wymaganą na nowym stanowisku. Przepisy dopuszczają uwzględnienie szkolenia odbytego dla innej grupy stanowisk, jeśli jego program obejmował wymagany zakres.

Czy pracownik biurowy zawsze musi odbyć instruktaż po zmianie stanowiska?

Nie. Obowiązek formalnego instruktażu stanowiskowego zależy od rodzaju stanowiska i występujących narażeń. Pracodawca nadal powinien przekazać informacje i instrukcje potrzebne do bezpiecznego wykonywania nowych obowiązków.

Czy instruktaż stanowiskowy trzeba udokumentować?

Tak. Odbycie instruktażu oraz dopuszczenie pracownika do pracy potwierdza się w karcie szkolenia wstępnego. Potwierdzenie może być papierowe lub elektroniczne, a dokumentację przechowuje się w aktach osobowych pracownika.

9. Podsumowanie – co zrobić po zmianie stanowiska?

Po zmianie stanowiska nie zawsze trzeba powtarzać całe szkolenie BHP. Pracodawca powinien jednak sprawdzić, czy zmieniły się zadania, warunki pracy lub zagrożenia. Przy przeniesieniu pracownika na stanowisko robotnicze albo inne stanowisko objęte § 11 rozporządzenia należy przeprowadzić instruktaż stanowiskowy przed rozpoczęciem pracy.

Szkolenie okresowe należy rozpatrywać oddzielnie: sprawdzić jego aktualność, grupę stanowisk oraz program. Najważniejsze jest dopasowanie przygotowania pracownika do pracy, którą będzie rzeczywiście wykonywał.

Podstawa prawna i źródła

  1. Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy, w szczególności art. 2373 i art. 2374: tekst jednolity w ISAP.
  2. Rozporządzenie w sprawie szkolenia w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy, w szczególności § 2, § 9, § 11, § 12, § 14 i § 15: tekst aktu prawnego.
  3. Rozporządzenie zmieniające zasady dokumentowania szkolenia wstępnego (Dz.U. z 2025 r. poz. 1640): tekst nowelizacji.

Opracowanie: Biuro Usług BHP Kowalski. Stan prawny na 2 listopada 2026 r.

Powiązane artykuły

Odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *