Pierwsze szkolenie okresowe BHP – kiedy trzeba je wykonać?

Aktualizacja: 18 października 2026 r.

Kiedy należy przeprowadzić pierwsze szkolenie okresowe BHP?

Pracodawcy i osoby kierujące pracownikami powinni ukończyć pierwsze szkolenie okresowe w ciągu 6 miesięcy od rozpoczęcia pracy na tych stanowiskach. W przypadku pozostałych grup pracowników objętych obowiązkiem szkolenia okresowego termin wynosi zasadniczo 12 miesięcy. Przepisy przewidują jednak określone wyjątki, o których warto pamiętać.

Organizacja pierwszego szkolenia okresowego BHP to jeden z podstawowych obowiązków pracodawcy. W praktyce często pojawiają się pytania, czy szkolenie należy wykonać bezpośrednio po zatrudnieniu, jak liczyć obowiązujące terminy oraz czy wcześniejsze szkolenie u innego pracodawcy może zostać uznane.

Wyjaśniamy najważniejsze zasady wynikające z aktualnych przepisów dotyczących szkolenia w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy.

1. Czym różni się szkolenie wstępne od okresowego BHP?

Szkolenie wstępne BHP przeprowadza się przed dopuszczeniem pracownika do pracy, z uwzględnieniem ustawowych wyjątków. Obejmuje ono instruktaż ogólny oraz instruktaż stanowiskowy w przypadkach określonych przepisami.

Szkolenie okresowe służy natomiast aktualizacji i ugruntowaniu wiedzy oraz umiejętności z zakresu BHP, a także zapoznaniu uczestników z nowymi rozwiązaniami techniczno-organizacyjnymi.

Ważne!

Ukończenie szkolenia wstępnego nie oznacza automatycznie spełnienia obowiązku szkolenia okresowego. Są to dwa odrębne rodzaje szkoleń, realizowane według właściwych programów i zasad określonych przepisami.

2. Pierwsze szkolenie okresowe BHP – tabela terminów

Terminy przeprowadzenia pierwszego szkolenia okresowego określa § 15 ust. 4 rozporządzenia w sprawie szkolenia w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy.

Grupa zawodowa Termin pierwszego szkolenia
Pracodawcy i osoby kierujące pracownikami Do 6 miesięcy
Pracownicy na stanowiskach robotniczych Do 12 miesięcy
Pracownicy inżynieryjno-techniczni Do 12 miesięcy
Pracownicy służby BHP i osoby wykonujące jej zadania Do 12 miesięcy
Pracownicy administracyjno-biurowi Do 12 miesięcy, jeżeli szkolenie okresowe jest wymagane
Pozostali pracownicy wymienieni w § 14 ust. 2 rozporządzenia Do 12 miesięcy

Podane terminy liczy się od rozpoczęcia pracy na określonym stanowisku, a nie od daty ukończenia instruktażu ogólnego.

3. Dlaczego pracodawca musi odbyć pierwsze szkolenie w ciągu 6 miesięcy?

Pracodawcy oraz inne osoby kierujące pracownikami mają bezpośredni wpływ na organizację pracy i zapewnienie bezpiecznych warunków jej wykonywania.

Z tego powodu przepisy przewidują dla tej grupy krótszy termin przeprowadzenia pierwszego szkolenia okresowego.

Obowiązek dotyczy zarówno pracodawców, jak i osób kierujących pracownikami, w szczególności kierowników, mistrzów i brygadzistów.

4. Jak obliczyć termin pierwszego szkolenia BHP? Przykłady

Przykład 1. Nowo zatrudniony pracownik biurowy

Pracownik rozpoczyna zatrudnienie 1 października 2026 r. Jeżeli na jego stanowisku wymagane jest szkolenie okresowe, powinno ono zostać przeprowadzone w okresie do 12 miesięcy od rozpoczęcia pracy.

Przykład 2. Nowy kierownik zespołu

Osoba rozpoczyna pracę na stanowisku kierowniczym 1 października 2026 r. Pierwsze szkolenie okresowe właściwe dla osób kierujących pracownikami należy przeprowadzić w okresie do 6 miesięcy od rozpoczęcia pracy na tym stanowisku, z uwzględnieniem możliwości uznania odpowiedniego wcześniejszego szkolenia.

Przykład 3. Pracownik zatrudniony na stanowisku robotniczym

Pracownik rozpoczyna pracę 1 października 2026 r. Pierwsze szkolenie okresowe należy przeprowadzić w okresie do 12 miesięcy. Kolejne szkolenia odbywają się nie rzadziej niż co 3 lata, a przy pracach szczególnie niebezpiecznych – nie rzadziej niż raz w roku.

5. Czy każdy pracownik biurowy musi odbywać szkolenie okresowe?

Nie. Kodeks pracy przewiduje wyjątek dotyczący określonych pracowników administracyjno-biurowych.

Zgodnie z art. 237³ § 2² Kodeksu pracy szkolenie okresowe nie jest wymagane, jeżeli przeważająca działalność pracodawcy należy do grupy, dla której ustalono kategorię ryzyka nie wyższą niż trzecia, chyba że z oceny ryzyka zawodowego wynika konieczność przeprowadzenia szkolenia.

W przypadku ustalenia wyższej kategorii ryzyka albo gdy z oceny ryzyka zawodowego wyniknie konieczność szkolenia, zastosowanie mogą znaleźć odrębne terminy określone w art. 237³ § 2³ i § 2⁴ Kodeksu pracy.

Uwaga dla pracodawców

Nie należy automatycznie przyjmować, że każdy pracownik wykonujący pracę biurową jest zwolniony z obowiązku odbywania szkolenia okresowego. Konieczna jest analiza przesłanek ustawowych i oceny ryzyka zawodowego.

6. Czy wcześniejsze szkolenie BHP u innego pracodawcy może zostać uznane?

Tak. § 15 ust. 5 rozporządzenia przewiduje możliwość zwolnienia z pierwszego szkolenia okresowego osoby, która przedłoży aktualne zaświadczenie o odbyciu wymaganego szkolenia okresowego u innego pracodawcy.

Możliwość zwolnienia występuje również wtedy, gdy pracownik odbył w wymaganym okresie szkolenie dla innej grupy stanowisk, a jego program obejmuje zakres tematyczny wymagany na nowym stanowisku.

Pracodawca powinien zatem zweryfikować przedstawione zaświadczenie i zakres ukończonego programu, zamiast automatycznie kierować każdą nowo zatrudnioną osobę na ponowne szkolenie okresowe.

7. Czy pierwsze szkolenie okresowe BHP można odbyć online?

W przypadku grup zawodowych, dla których przepisy dopuszczają samokształcenie kierowane, możliwe jest przeprowadzenie szkolenia okresowego z wykorzystaniem odpowiednio przygotowanych materiałów i środków komunikacji elektronicznej.

Dotyczy to między innymi pracodawców, osób kierujących pracownikami, pracowników inżynieryjno-technicznych oraz uprawnionych grup pracowników administracyjno-biurowych.

Inaczej wygląda sytuacja osób zatrudnionych na stanowiskach robotniczych. Ich szkolenia okresowe przeprowadza się w formie instruktażu, a nie samokształcenia kierowanego.

8. Najczęściej zadawane pytania – FAQ

Czy pierwsze szkolenie okresowe trzeba zrobić od razu po zatrudnieniu?

Nie. Przepisy określają maksymalny termin jego przeprowadzenia: zasadniczo 6 miesięcy dla pracodawców i osób kierujących pracownikami oraz 12 miesięcy dla pozostałych grup objętych obowiązkiem szkolenia okresowego. Nie należy jednak mylić go ze szkoleniem wstępnym.

Od kiedy liczy się termin pierwszego szkolenia okresowego?

Od rozpoczęcia pracy na danym stanowisku, zgodnie z § 15 ust. 4 rozporządzenia w sprawie szkolenia w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy.

Czy pracodawca może skierować pracownika na szkolenie okresowe wcześniej?

Tak. Wskazane w przepisach terminy określają maksymalny okres na przeprowadzenie pierwszego szkolenia. Można zorganizować je wcześniej, z zachowaniem wymaganego programu i zasad realizacji.

Kto ponosi koszt szkolenia okresowego BHP?

Zgodnie z art. 237³ § 3 Kodeksu pracy szkolenia BHP odbywają się w czasie pracy i na koszt pracodawcy.

Czy szkolenie okresowe zawsze trzeba powtarzać co 5 lat?

Nie. Częstotliwość zależy od grupy stanowisk. Przykładowo dla pracowników administracyjno-biurowych okres ten wynosi nie rzadziej niż raz na 6 lat, jeżeli szkolenie jest wymagane, natomiast dla stanowisk robotniczych zasadniczo nie rzadziej niż raz na 3 lata.

9. Podsumowanie – o czym powinien pamiętać pracodawca?

Prawidłowe zaplanowanie pierwszego szkolenia okresowego wymaga ustalenia grupy stanowisk, właściwego programu szkolenia oraz terminu wynikającego z obowiązujących przepisów.

Warto również sprawdzić, czy pracownik posiada aktualne zaświadczenie z wcześniejszego szkolenia oraz czy w danym przypadku nie występują ustawowe wyjątki.

Potrzebujesz szkolenia okresowego BHP?

W Biurze Usług BHP Kowalski oferujemy szkolenia okresowe online dla grup zawodowych, dla których przepisy dopuszczają realizację w formie samokształcenia kierowanego. Platforma jest dostępna przez całą dobę, a po ukończeniu szkolenia i pozytywnym zaliczeniu egzaminu uczestnik otrzymuje zaświadczenie PDF.

Zobacz dostępne szkolenia BHP →

Podstawa prawna

  • Art. 237³ Kodeksu pracy.
  • Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 27 lipca 2004 r. w sprawie szkolenia w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy – w szczególności § 14 i § 15.

Oficjalny tekst przepisów: Rozporządzenie w sprawie szkolenia w dziedzinie BHP .

Powiązane artykuły

Odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *